Go to ...

FundinsResidens

Stygg Smart och Singel

RSS Feed

18 augusti, 2019

Funderingar Sollefteå sjukhus


Ingen har undgått debatten om Sollefteå sjukhus. Ett fallande slagskepp där kämparna är på marknivå och de som sitter högre upp puttas ned en efter en. Orsaken är att de ser vad som kommer att hända och vad som redan skett.

Norrland är ett stort område. Här är det inte ovanligt att närmsta grannen bor någon kilometer bort. Men det finns även så kallade vanliga grannar. Helt beroende på var man valt att bo. Här är vi vana att åka en bit för att komma till city. Mestadels med bil eftersom det inte alltid går bussar som passerar ofta. Men det ska inte spela någon roll Vart man bor, grundtryggheten ska ändå finnas. Blir jag sjuk, ska jag veta att jag får behandling snabbt och säkert.

Landstinget slogan när jag surfar in på deras hemsida är följande:

“Trygg, jämlik och nära vård

En trygg, jämlik och nära vård för invånarna i länet är vår högst prioriterade målsättning.”

Jomenvisst serru! Vårdköerna i Landstinget Västernorrland växer och växer. Röntgen i Sollefteå erbjöd sig att avlasta Sundsvall, för att minska köerna. Men vad blev svaret? Det var för långt att åka från Sundsvall till Sollefteå. Tankevurpa där eller? Sollefteåborna får ju åka till Sundsvall. Borde det inte bli för långt åt andra hållet med? Vårdköerna Västernorrland och Vårdköerna i jämförelse Är det konstigt att förtroendet för Landstinget Västernorrland är litet? Men även om LVN kastar sina skuggor över ett litet sjukhus i Norrland. Har de som arbetar på Sollefteå sjukhus folket med sig. För Folket ser hur de kämpar för sina patienter, samtidigt som LVN inte gör det.

 

“En trygg, jämlik och nära vård för invånarna i länet är vår högst prioriterade målsättning”

Nu ska även BB stängas. Det är inte bra med en verksamhet som många upplever som positiv och om folk själv får välja åker till. Då ska den läggas ned. BB-Sollefteå

Jag ställer mig frågan: Hur skulle det fungera med ett medlemsstyrt sjukhus? Skulle det fungera? Vad krävs för det? Många har skrattat när jag sagt det. Men jag tror att det skulle fungera bra. För en fungerande vård behövs. Vart man än bor. Vilka invånare pratar man om? Inte är de glesbygden iallafall.

Har man flyttat Sollefteå Kommun (som är mer än staden Sollefteå) är man från början medveten om att sjukhuset inte ligger 10 minuter därifrån. De söker inte heller det stora stadslivet och deras puls. De söker något helt annat. De söker ett lugn, som bara finns i just glesbygden. Men som Utifrån LVN ändå vet att de har samma rättigheter som människorna i storstaden. Rätt till säker vård, rätt till rätt behandling av åkomman, rätt till ett bra bemötande oavsett hudfärg och sexuell läggning.

Med andra ord så har LVN lurat dessa människor som inte vill bo storstaden. Eftersom de vill inte ge vård på samma villkor.

En styrning utan politisk styrning, skulle det fungera? Varför inte? Det finns ju andra vårdinstanser som är privata, varför skulle det inte fungera i Sollefteå med? Att anställa istället för att köra med stafettläkare, blir billigare. Det behöver man inte vara ekonom för att lista ut.

Usch, ett struligt inlägg, får inte ut det jag egentligen vill få fram. Det finns för många tankar som vill komma fram samtidigt.

Jag vet även att de som besökt sjukhuset tycker att det är slitet och en smula skabbigt. Men är det så konstigt? Det finns inte resurser till att fräscha upp lokalerna. Men vad gör väl det, när det finns en hög arbetsmoral hos de som arbetar där. Människor som älskar sitt arbete och gör sitt yttersta för att du som patient ska få en bra upplevelse? Det är väl det som räknas? Eller har vi blivit så ytliga att dömer hunden efter håret? Hm, ja den frågan var väl dum i dagens samhälle. Här bedöms ju allt efter hur skalet ser ut, inte vad som finns innanför skalet.

Nä, ska inte skriva så mycket mera just nu. Blir bara mer och mer förbannad och inte får jag något vettigt skrivet heller. Men sjukhuset ska bli kvar, på ett eller annat sätt iallafall …

Tags: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

error: Content is protected !!