Go to ...

FundinsResidens

Stygg Smart och Singel

RSS Feed

20 maj, 2019

Smarta saker för nybörjaren i trädgården


Självklart har jag hittat lite produkter för oss nybörjare som vill börja i mindre skala av odlingen. Och det är den typen av odling som jag skulle vilja starta med. Mindre växthus i olika utförande som enkelt fälls ihop när säsongen är över. Den typen av odling som jag har i tankarna här är främst pallodling, odling i kruka eller att odla direkt i jordsäcken.

Sen är det bra att börja planera odlingen reda nu, så är halva jobbet gjort nästa år.

Tunnelodling, är det magiska ordet.

Odlingstunnel i fiberduk. Finns i storleken small, medium och large. Från 175 kronor

Odlingstunnel i fiberduk. Finns i storleken small, medium och large. Från 175 kronor

Odlingstunnlar är oftast inte en fast installation. Vilket gör odlingstunnlar väldigt behändiga och lättsamma. Då behövs inget bygglov och tunneln flyttas lätt från ena odlingsplatsen till den andra. Visserligen behöver den tillfälligt fästas i marken för att inte flyga iväg. Men då man bör rotera odlingsplatserna år för år, för att inte dra ur all näring från jorden, är dessa utmärkta. Går utmärkt att vid odling i pallkrage eller vid direktsådd på marken.

Smartasaker har odlingstunnlar i två fabrikat, fiber och plast.

Odlingstunneln i fiberduk: Skyddar växterna mot stark sol, vind, regn och frost.
Här skapas ett mikroklimat som är bra för plantan och påskyndar skörden, då duken skyddar plantan vid för stark sol och samtidigt som den släpper in lagom med luft och vatten.

Odlingstunneln i plast: påminner mer om ett växthus som inte släpper in regn eller fukt. Däremot släpper den in mer ljus och värme, vilket skapar en stor driveffekt på odlingen.

I odlingstunnlarna passar olika kålsorter, rädisor, morötter och sallad mm. Det vill säga grönsaker och rotfrukter som inte blir jättehöga. Sen fungerar det att så dessa grönsaker på hösten, då de flesta av dem tål lite kyla.

odlingstunnelfiber

Odlingstunnel i fiberduk. Finns i small, medium och large. Från 175 kronor

Ihopfällbara växthus

Hopfällbara växthus. Storlek medium och large. Från 415 kronor

Hopfällbara växthus. Storlek medium och large. Från 415 kronor

Dessa växthus passar bättre för det som växer på höjden. Här kan du låta frukt, grönsaker och blommor få växa till sig eller använda det som skydd för nyplanterade buskar.

Det stora växthuset är 185 cm högt och 135 cm brett och det mindre är 135 cm högt och brett. I det här växthusen skulle jag plantera tomater, squash, baljväxter och gurka som exempel på grönsaker som växer på höjden.

Växthuset kan placeras över odlingskragen eller ställa in krukor och låta blommorna få växa till sig innan jag ställer ut dem i trädgården.

Växthusets utformning gör att regnvatten rinner av direkt istället för att samlas på taket och dörrens utformning gör att fukten enkelt regleras. Samt att Du enkelt kan nå växterna, en klar fördel.

När växthuset har gjort sitt för säsongen viker du lätt ihop det och lägger det i förrådet, smart förvaring alltså. På smartasaker finns även en instruktionsfilm till hur detta går till som.

Den hängande odlingen

odlajordgubbar

Hängande jordgubbsodling 150 kronor

Det är precis vad det låter som. Här kan du odla jordgubbar, smultron, tomater eller vad du nu kommer på. Då plantorna är hängande kräver det inte stor plats för att odla på detta sätt. Det går ypperligt bra att ha en hängande odling på balkongen eller verandan.
Vid uppochned odling minskar man belastningen på exempelvis tomatplantans kvistar och minskar angrepp från mögel och svamp.
Sen kan du hänga odlingen i en höjd som passar dig, vilket även gör den ergonomisk. Men risken för att gå och småäta det goda ökar. Vilket inte är dåligt när det gäller grönsaker.

tomatodling

Hängande tomatodling 195 kronor

Publicerat i samarbete med smartasaker.se

Tags: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

error: Content is protected !!